Det er min egen boble - Portræt af Fru Wøldikes Kjolesalon
Det er min egen boble - Portræt af Fru Wøldikes Kjolesalon
Hvis du er bare en smule nostalgisk anlagt, vil du føle dig hjemme i Fru Wøldikes Kjolesalon. Overalt hænger gamle billeder og butiksskilte. Mannequindukker med prikkede kjoler og små tasker står i udstillingsvinduet. Kaffekopper, hårtørrehjelme og bedagede spejle. Selv musakken og tapetet er fra ” dengang i 50’erne”, hvor en kvinde var en kvinde og gik i kjole.
- Kjolen er et statement. Det er dejligt, at man nu tør gå tilbage og være feminin, siger Mette Line Wøldike Kristensen, der er kvinden bag Fru Wøldikes Kjolesalon i østre bydel.
Mette Line har altid været vild med at sy. Som barn syede Barbiedukkekjoler, som hendes egen børn nu har fornøjelse af.
En fremmed kvinde flyttede ind
Syersken, der også er uddannet ordblindelærer, startede med at sælge kjoler i København.
Dengang kunne hun efter eget udsagn ikke helt finde ud af, hvad hun ville.
Men da hun sammen med sin familie flyttede ind i boligen, der i dag huser kjolesalonen, flyttede der også en anden kvinde ind. Det var Fru Wøldike, som nærmest er Mette Lines modsætning.
- Fru Wøldike går helt i selvsving. Hun pakker børnene væk, tager fin kjole på, hører jazz og drikker kaffe. Hun elsker at kreere og sy kjoler, fortæller en storsmilende Mette Line om sit alter ego.
Den kreative kvinde har endelig fundet ud af, hvad hun godt kan lide at sy. Hun tænker ikke på mode eller på, hvad andre synes om hendes kjoler.
- Det er min egen boble. Jeg skal ikke please nogen.
Da hun solgte den først kjole, var hun helt euforisk.
- Tænk, at nogen ville købe MIN kjole – give penge for den! Dét var en kæmpe motivation, husker Mette Line, der bland andet finder stoffer i form af gamle duge og gardiner hos genbrugsbutikker. Det er også grunden til, at der oftest kun er én kjole af hver slags i butikken.
Foruden sine egne kreationer syr Mette Line også på bestilling. Kunderne har ofte gammelt stof, mønstre eller fotos med ind i butikken. Og de er meget positive, når de ser det færdige resultat.
Et fællesskab om gammel tid
Det er tydeligt, at syersken er godt tilfreds. Men hun drømmer om et butiksfællesskab.
- Design, vinyl, bøger, kunst – en forherligelse af gammel tid. Det kunne sagtens hænge sammen, ønsker hun højt.
Fællesskab oplevede hun til fulde, da byen under afholdelse af Cittaslowdagen lavede modeshow på brostenene. Alt gik op i en højere enhed med fotograf, sko, kjoler og hår.
- Det var hyggeligt og en fantastisk branding af Cittaslow. Alle hjalp hinanden, og alle fik noget ud af det. Det viser, at Svendborg er en levende by.
For Mette Line Wøldike Christensen handler Cittaslow om at værne om det nære og det lokale. Om at dyrke det man er god til og glad for uden at få stress.
- Derfor er det også meget Cittaslow, at jeg har valgt kun at være i butikken én dag om ugen, griner den kreative iværksætter.