Ikke bare en tom snegl
Ikke bare en tom snegl
Bente Rasmussen har en passion for Italien. Den stammer helt tilbage fra dengang, hun som ung pjækkede fra sit studie for at rejse til støvlelandet. Dernede var hun professionel klunser i et overforbrugssamfund, hvor de riges møbler kom de fattige til gode.
Da hun mødte sin mand Carsten Andersen, viste hun ham landet, hun var så betaget af. De rejste rundt blandt de mange vinmarker og delte drømme.
I deres kollektiv i Danmark lavede de kirsebærvin på ballonflasker. Men da de blev trætte af smagen, talte de om at købe en vingård i Italien.
- Men selv misligholdte og faldefærdige gårde kunne ikke købes for penge, husker Bente Rasmussen.
Vin i Danmark
Derfor besluttede de sig for at købe en gård på Fyn. Planen var at dyrke vin i Danmark i løbet af året og så tilbringe sommeren i deres elskede Italien.
- Det gjorde vi kun ét år. For da vi kom hjem, var det hele overgroet, griner vinbonden og kikke ud over Skaarupøre Vingaards marker, hvor de 2000 vinstokke står nøgne i sneen.
De kontaktede derfor brancheforeningen Danske Vingårde, der med stor åbenhed delte ud af deres viden. På Fyn ligger i dag syv vingårde, der samarbejde og deler erfaringer. Også nye vinbønder er velkomne, for i foreningen øser man gerne ud af sin viden.
- Det rammer jo os alle, hvis vinen ikke er af god kvalitet, pointerer Bente Rasmussen.
Vinbønderne på Fyn er gået sammen for at udvikle Den Fynske Vinvej – et kort med oplysninger om vingårdene og deres placering. Kortet er tænkt som udgangspunkt for turisternes ferieplanlægning.
Fat i turisterne
Og netop turister er der mange af på Skaarupøre Vingaard, der ligger i dét, der engang var Danmarks mest frugtbare område med et lunt klima og mange solskinstimer.
Faktisk er gården så velbesøgt, at Bente Rasmussen og hendes mand er i fulde sving med at udvide deres forretning.
Det er ifølge Bente Rasmussen turisterne, man skal have fat i for at signalere, hvad Svendborg og Cittaslow står for.
- Der skal være meget åbenhed omkring det. Vi skal vise stolthed og passe på, at det ikke bare bliver en tom snegl uden indhold, siger hun.
Hun går helt ind for Cittaslow. Måden ægteparret arbejder og tænker på på vingården, er for dem, hvad Cittaslow handler om; det gode liv, kvalitet i deres produkter og ikke mindst måden, hvorpå de deler deres oplevelser med andre.
Der er bare ét problem med den nuværende måde at udbrede budskabet på, som Bente Rasmussen ser det.
- Cittaslow skal ikke doceres oppefra. Der skal være en bevægelse i det. Og dén skal starte nedefra.