Kan 18 timers hektisk arbejde være Cittaslow?

Kan 18 timers hektisk arbejde være Cittaslow?

Af Maja Rosendal Avnbøg

Bondegårdsferie!
Ordet springer hen over bordet, da jeg spørger, hvad Hellevgårds nyeste påfund er.
- Vi flytter simpelthen den røde bjælkehytte, vi har haft julestue i, og så laver vi bondegårdsferie med plads til 4 personer.

På matriklen har Brian og Mette Dieckmann i forvejen et shelter, som de har haft god efterspørgsel på. Derfor måtte næste skridt være en ferieform i landlige omgivelser – blandt grise og æsler, jordbær og kartofler.

- Her kan gæster rigtigt opleve, hvad det vil sige at være på landet, griner Mette mens vi sidder ved familiens lange spisebord, der præger det lille køkken.
Mette har god tid. Det er Hellevgårds stille periode, som hun kalder det. Der er tid til at trække vejret i den landlige luft.

Tissemyrer om en slikkepind
Uden for den stille perioder er der dog anderledes travlt.
- Når jeg ligger vandret i luften i 18 timer i træk og får øje på Cittaslowdiplomet, tænker jeg: Hvad er der Cittaslow i det her?
Efter Mettes opfattelse er denne opfattelse generel for fødevareproducenterne i Cittaslow.

- Vi ryger rundt som tissemyrer om en slikkepind. Vi har deadlines, hvor det bare skal gå stærkt. Så er der ikke tid til langsommelighed.
Hellevgård er ellers indbegrebet af Cittaslow.

Da parret købte gården for 21 år siden, startede de med at sælge æg og kartofler i en frugtkasse. Frugtkassen blev til et telt, som blev til det brændeskur. Og sortimentet er vokset til også at indbefatte grøntsager, bær, mel, olier, eddike og kryddersalt.

- Du må endelig ikke skrive, at vi er økologiske, pointerer Mette Dieckmann, der begrunder det med, at de ikke har dyr, der kan producere naturlig gødning.
- Men vores landbrug er bæredygtigt.

Hele familien er med
Mette, der tidligere arbejdede på kontor, er nu hjemmearbejdende og elsker dét, de laver.
- Vores livsstil er Cittaslow. Vi er en kernefamilie med nær kontakt – også til omverdenen og livet i helhed.
Familien har lige slagtet en so på 350 kg. Drengene var med under hele processen, så de ved alt om, hvor deres mad kommer fra.

- De aflyste endda en tur til Bjørnø for at være med. Og grisen skal vi så leve af resten af året, griner landmandskonen.
Året rundt kommer kunderne lang vej fra for at købe deres varer i det gamle brændeskur. Ifølge Mette Dieckmann laver mange en tur ud af det og nyder at køre ud på landet for at handle.
Og mon dog ikke, at folk også vil køre langt ud på landet for at holde bondegårdsferie i ægte Cittaslow-stil?